Maatschappij tot Nut van 't Algemeen departement Geldermalsen


Programma-overzicht 2016 - 2017

Dinsdagmiddag 27 september 2016

EXCURSIE NAAR BEELDENTUIN "Land en Beeld" aan de Linge in Asperen.

Maandagavond 3 oktober 2016

177e ALGEMENE LEDENVERGADERING. Aansluitend schetst Bert van den Berg ons een beeld van het leven in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Dinsdagavond 18 oktober 2016

STICHTING REDDINGSHONDEN. Een vrijwilliger komt ons informeren over deze non-profit vrijwilligersorganisatie.

Dinsdagavond 1 november 2016

REGENVAL IN HET STROOMGEBIED VAN DE RIJN. Rob Groenland, meteoroloog bij de vakgroep weer- en klimaatdiensten van het KNMI, komt ons vertellen over de effecten op de waterstanden.

Dinsdagavond 15 november 2016

AMISH: LEVENSWIJZE IN BEELD. Lezing door Laura Strating.

Dinsdagavond 22 november 2016

1000 JAAR LEVEN BIJ DE RIVIEREN. Lezing door landschaphistoricus Ferdinand van Hemmen.

Donderdagavond 8 december 2016

INDIA, EEN REIS DOOR TIJD EN TRADITIES. Presentatie in de filmzaal van “De Pluk” door Sadhana Meijer-Gopalrai.

Maandagavond 9 januari 2017 DE INVLOED VAN DE BIJBEL OP ONZE TAAL. Ton den Boon, hoofdredacteur van de “Dikke Van Dale”, belicht de herkomst van alledaagse uitdrukkingen in onze taal.
Maandagavond 30 januari 2017

HIGH TECH OP HET NEDERLANDSE MELKVEEBE-DRIJF. Janneke Kranendonk uit Ophemert vertelt over haar melkveebedrijf.

Dinsdagavond 7 februari 2017 MARKANTE VROUWEN UIT DE BETUWE. Presentatie door Ella Kok- Majewska, directeur/streekarchivaris van het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.
Woensdagmiddag 15 februari 2017 EXCURSIE NAAR PASTOE. We gaan de gloednieuwe fabriek in Houten bekijken.
Dinsdagavond 21 februari 2017 OVER FORTEN EN VLEERMUIZEN. Liniewachter Wiegert Steen van “De Liniewacht” komt er ons alles van vertellen.
Februari 2017

28e NUT OPEN BRIDGEKAMPIOENSCHAP VAN GELDERMALSEN. Gaat niet door!!!!

 

Maandagavond 6 maart 2017 DE KRIM - PAREL AAN DE ZWARTE ZEE. Lezing door Tatjana Polman-Gorlova.
Dinsdagavond 14 maart 2017 200 JAAR GESCHIEDENIS VAN DE BINNENVAART IN NEDERLAND. Lezing door vervoershistoricus Ruud Filarski.
maandagavond 3 april 2017

82e BOEKENWEEK, avond in overleg met de Bibliotheek. Exacte datum nog niet bekend.

Dinsdagavond 4 april 2017

Mozarts opera DON GIOVANNI in Theater aan de Parade in Den Bosch.

Dinsdagavond 11 april 2017

Zonnewijzers - schaduw van de tijd.

Woensdag 19 april 2017 EXCURSIE NAAR DORDRECHT met bezoek aan het nieuwe ONDERWIJSMUSEUM en STADSWANDELING.
   
   

 

 

Excursie naar Beeldentuin “Land en Beeld” aan de Linge in Asperen.

Beeldentuin “Land en Beeld” aan de Linge in Asperen is bekend in Nederland en buiten onze grenzen, maar vreemd genoeg niet in de regio.
Daar gaan we op dinsdagmiddag 27 september verandering in brengen. Eigenaars Ernst en Helen Löwenstein organiseren dan een speciale rondleiding voor leden van ‘t Nut-Geldermalsen. Zij doen de ontvangst met koffie/thee en wat lekkers. Ernst Löwenstein of Jaap Versteegh gaat de rondleiding verzorgen. Dit seizoen zijn er kunstenaars uit binnen- en buitenland en is er zowel grote als kleine ruimtelijke kunst. De beelden zijn uitgevoerd in steen, hout, kunststof en keramiek. Het is werk van ”vaste” kunstenaars die ook eerder al in de beeldentuin exposeerden. Voor wie eerder tuin- dan kunstliefhebber is: de tuin op zich is ook al een bezoek waard. Kom je voor de beelden, de tuin of beide, je zult zeker genieten van de prachtige wisselwerking tussen de beelden en de tuin.

Dinsdagmiddag 27 september , 14.00 uur. Oude Zuiderlingedijk 12, 4147 BP Asperen.

terug naar boven

 

Algemene Ledenvergadering

Maandag 3 oktober starten we het seizoen 2016/2017 met onze Al­gemene Ledenvergadering, dat wordt de 177e.
Toevallig hoorde ik deze week dat ons departement in 1841 is opgericht, 175 jaar geleden.
Hoe dat precies zit met ook nog twee wereldoorlogen in ons verleden, ik heb geen idee.
Wat komt er aan de orde?

We kunnen in het jaarverslag terugkijken op een zeer geslaagd seizoen met interessante en goed bezochte lezingen en excursies.
We zien met een heel goed gevoel terug op ons eerste seizoen in De Pluk; we zijn er prettig ontvangen, het gebouw is van alle gemakken voorzien, het is letterlijk en figuurlijk laagdrempelig gebleken. Mede daardoor zijn we er het afgelopen seizoen in geslaagd het natuurlijk verloop op te vangen, per saldo is er zelfs sprake van een lichte groei in het aantal leden.
Dat heeft ook invloed gehad op ons financieel resultaat; onze penningmeester heeft praktisch quitte gespeeld.
Als we zo doorgaan zitten er nog wel 175 jaren in het verschiet.

Op bestuurlijk vlak blijft dit seizoen alles bij het oude, iedereen blijft nog minstens één seizoen op zijn post.
Dat is vooral voor de nieuwomers een goede zaak; op deze wijze kan de kennis en ervaring van de senioren goed worden overgedragen.
Toch hebben we vanavond een afscheid; Henny Slootmaker, die al in de annalen van 1983 vermeld staat als lid van de Commissie Bijzon­dere Activiteiten, de commissie die zich bezig houdt met de organisatie van ons jaarlijks bridgetoernooi, stopt er mee.

Aansluitend: Lezing Mens in de loopgraaf, een beeld van de eerste wereldoorlog door Bert van den Berg.

Tijdens zijn studie Engels maakte Bert van den Berg uit Tricht kennis met de oorlogspoëzie uit The Great War.
Hij raakte steeds meer geboeid, verzamelde boeken en documentaires over deze tijd en be­zoekt regelmatig de slagvelden van het Westelijk Front. Vanavond gaat het vooral over de mens: hoe was het om in een loopgraaf te leven, hoe was het werk, de gezondheid, het contact met thuis.
Wat waren de straffen die de verschillende landen hun soldaten oplegden.
Van den Berg neemt enkele voorwerpen uit de oorlog zelf mee uit zijn door de jaren heen opgebouwde verzameling oorlogsattributen.

MAANDAGAVOND 3 oktober 2016, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

Stichting Reddingshonden

De Stichting Reddingshonden RHWW is opgericht in 1989 en is een (non-profit) vrijwilligersorganisatie die zich bezighoudt met het opsporen van vermiste of bijvoorbeeld onder puin bedolven personen.

Het doel van de RHWW is reddingshondenteams op te leiden om samen met andere leden van de RHWW als inzetgroep te kunnen deelnemen aan reddingsoperaties om vermiste personen op te sporen. De RHWW heeft momenteel zo’n 55-tal leden (incl. ondersteuningsteam). Ongeveer 35 leden zijn reddingshondengeleider. Een groot aantal honden van deze leden is zeer ervaren. Enkele honden zijn nog met de ruim 2-jarige opleiding bezig.

De RHWW beschikt over een ondersteuningsteam met o.a. duikers die helpen tijdens het waterzoeken, klimmers en personen die de logistieke voorziening voor hun rekening nemen. Ook heeft de RHWW noodzakelijke hulpmiddelen zoals: een inzetvoertuig, een boot met trailer, een mobiele commandopost, een sonarinstallatie, Global positioning system (GPS) en communicatiemiddelen zoals: Een SMS Alarmeringsservice, portofoons en Outdoor GPS voor de reddingshondengeleiders

Er wordt zeer nauw samengewerkt met vele hulpverleningsinstanties zoals: Politie en Brandweer. En men werkt ook al jarenlang samen met het
TV-programma "VERMIST" van de TROS. De RHWW is nog steeds ongesubsidieerd en krijgt geen enkele financiële ondersteuning van de Overheid of van de grote goede doelen acties.

Iedereen, van particulier tot overheidsorganisatie, kan op de RHWW een beroep doen, 7 dagen per week, 24 uur per dag!

DINSDAGAVOND 18 oktober 2016, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

Regenval in stroomgebied van de Rijn

Op dinsdag 1 november verwelkomen we een oude bekende, Rob Groenland, als meteoroloog verbonden aan het KNMI in De Bilt, tevens docent, die ons vorig jaar op bevlogen wijze over de effecten van El Niño heeft bijgepraat.

Dit seizoen hebben wij hem gevraagd of hij ons iets kan vertellen over de regenval in het stroomgebied van de Rijn en de effecten die dat heeft op de (hoog)waterstanden van de rivier. Hij wil dit graag doen en bij ons laatste contact heeft hij ons verteld dat hij over ruim voldoende gegevens beschikte om daar een interessant betoog over te houden.

Wij hopen dat u daar ook benieuwd naar bent, want dan zien we u op:

DINSDAGAVOND 1 november 2016, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

Amish: Levenswijze in beeld

De Amish wonen in agrarische gemeenschappen, nog grotendeels zoals men in de eerste helft van de 19e eeuw leefde, zonder veel moderne voorzieningen en met gebruikmaking van traditionele landbouwmethoden en ambachtswerk.
Men draagt nog de eenvoudige plattelandskledij uit die tijd.
De Amish hechten zeer aan hun geloof.

Vele malen is Laura Strating al op bezoek geweest bij de Amish in Amerika.
Daarom kan zij veel vertellen over dit bijzondere volk.
Zij kent de dagelijkse gang van zaken, kent de gebruiken van binnenuit. Strating werkt vanuit Laura’s Quiltatelier in Amersfoort en verzorgt reizen naar de Amish.
Ze neemt enkele quilts mee, want ook daarvan zijn de Amish bekend.

DINSDAGAVOND 15 november 2016, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

1000 Jaar leven bij de rivieren

Het landschap van Geldermalsen en de rest van de Betuwe is als een spannend geschiedboek
Zo vertelt het nog verbluffend veel over oplossingen die de mens door de eeuwen heen heeft bedacht om te overleven bij de rivieren.
Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen legt het allemaal haarfijn uit aan de hand van een beeldpresentatie op dinsdagavond 22 november.

Ferdinand neemt ons mee in het verhaal over een avontuur dat dreigde te mislukken, over de komst van de dijk, de ruimtelijke revolutie die het gevolg was, de almaar grimmiger wordende strijd tegen het water en de impact hiervan op de omstandigheden van het wonen en op de mentaliteit van de Betuwnaar.

Vanuit zijn historische beschouwing geeft Ferdinand ook een doorkijkje naar een toekomst die extreem droog en extreem nat kan worden. Centraal staat daarbij de vraag: Wat kunnen we leren van 1000 jaar dynamisch leven in de Nederlandse rivierendelta?

DINSDAGAVOND 22 november 2016, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

India, een reis door tijd en tradities

Van een traditioneel India, waarin het kastensysteem een belangrijke plaats innam, naar het hedendaagse moderne India, met het immens populaire Bollywood. Daarover vertelt Sadhana Meijer-Gopalrai.

Internationaal heeft India, ook bekend als Bharat, zijn positie ingenomen.
Toch blijven de oude waarden en tradities stevig in hun fundament staan.
Sadhana vertelt inhoudelijk over religie en spiritualiteit en legt uit hoe oude normen en waarden in een moderne maatschappij overeind blijven.

Sadhana Meijer-Gopalrai (1967) is geboren en getogen in Suriname.
Naast haar huidige beroep als bedrijfscounselor en culturele coach is Sadhana ook sinds jonge leeftijd expert in de klassieke Indiase tempeldans.
Sadhana's persoonlijke synthese van haar Indiase achtergrond met de bijbehorende levensfilosofie en westerse dansopleidingen in combinatie met haar beroepservaring maakt haar tot een unieke en intuïtieve spreker en guru (lerares).

DONDERDAGAVOND 8 december 2016, 20.00 uur, in de filmzaal van “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

De invloed van de Bijbel op onze taal

Lange tijd is de Bijbel (vooral in de Statenvertaling) een belangrijke inspiratiebron voor de Nederlandse woordenschat geweest.
Uitdrukkingen zoals “als een dief in de nacht”, “een lust voor het oog”, “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet” vinden allemaal hun oorsprong in de Bijbel.
Door allerlei nieuwe vertalingen en maatschappelijke veranderingen is de link tussen Bijbel en omgangstaal aan het vervagen. Om die reden heeft Ton den Boon het boek “Een lust voor het oog” gepubliceerd, waarin hij de herkomst belicht van alledaagse uitdrukkingen en laat zien hoe deze uitdrukkingen nog steeds gebruikt worden door politici, journalisten, cabaretiers en schrijvers.

Ton den Boon is hoofdredacteur van de Dikke van Dale, columnist voor Trouw en initiatiefnemer voor de TAALBANK, een weblog waar iedere werkdag het “Woord van de dag” wordt gepubliceerd.
Het zal voor iedere taalliefhebber een inspirerende avond zijn op:

MAANDAGAVOND 9 januari 2017, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

High Tech op het Nederlandse melkveebedrijf

Janneke Kranendonk uit Ophemert vertelt over haar melkveebedrijf in relatie tot de nieuwste ontwikkelingen in de melkveehouderijsector.

De boerderij “de Pippert” stamt uit 1600 en hoorde bij het kasteel Op­he­mert. Haar overgrootvader heeft de boerderij begin 1900 gepacht van de toenmalige baron Mackay van het kasteel Ophemert. De Pippert was toen een gemengd bedrijf met 20 koeien.
Haar opa heeft samen met haar vader in 1972 een nieuwe ligboxen­stal gebouwd voor 180 koeien. Voor díe tijd was dat heel modern en heel groot. De stal is inmiddels wat aangepast en de manier van melken ook. Nu hebben ze 240 melkkoeien en 200 stuks jongvee. Vroeger stonden de 20 koeien op de deel (het achterhuis van de boerderij); die wordt nu niet meer gebruikt voor de koeien maar door de gasten die komen glamperen (luxe kamperen) op de boerderij in de tenten van Beter Boerenbed.

Gaf een koe in 1915 ongeveer 2000 liter melk per jaar, nu geven de koeien in Nederland makkelijk 8000 liter melk per jaar. Hoe het komt dat dat zoveel meer geworden is, wil Janneke u graag vertellen op:

MAANDAGAVOND 30 januari 2017, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

Wilt u al wat meer weten over de boerderij “de Pippert” dan kunt u kijken op de facebookpagina: de Pippert.

terug naar boven

Markante vrouwen uit De Betuwe

Deze lezing wordt gegeven door de directeur/streekarchivaris van het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel, Ella Kok-Majewska. Ella vertelt aan de hand van archiefmateriaal over markante vrouwen uit de Betuwe. Haar verhaal betreft de periode vanaf de 15e eeuw tot de dag van vandaag.

Een hele rij vrouwen zal de revue passeren, b.v. Maria van Rei­gers­berg, de vrouw van Hugo de Groot en haar dienstmeisje die de list verzon met de boekenkist, of Adriana Hol (Jaan), dochter van een veehouder uit Ingen, die voor onderwijzeres leerde. In diverse plaatsen stond zij voor de klas, de laatste jaren in Tiel, of Lieneke Dijkzeul, geboren in Sneek, verhuisde naar Amsterdam en daarna naar Culemborg. Ze schreef jeugdboeken en later ook boeken voor volwassenen.

DINSDAGAVOND 7 februari 2017, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

Excursie naar Pastoe in Houten

De meer dan 100 jaar oude meubelfabriek Pastoe is begin 2016 ver­huisd van Rotsoord in Utrecht, het adres waar ze decennialang waren gevestigd, naar een splinternieuw gebouwde fabriek in Houten.
De nieuwe fabriekshal is zo transparant, dat hij veel groter en overzichtelijker is dan de oude, terwijl de vloeroppervlakte maar met 15% is toegenomen. Automatisering is alom aanwezig, zeker bij het intern transport, maar vooral ook in de spuiterij.
Het werk in de afgesloten en stofvrije spuitcabines en droogkamers gebeurt voor ruim 80% door spuitrobots.
De fabriek wil groeien door zo dicht mogelijk bij de klant te komen en samen met hem de meubels te ontwerpen en op maat te maken.

Wij gaan er WOENSDAGMIDDAG 15 februari 2017 een kijkje nemen.

terug naar boven

Over forten en vleermuizen

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen tientallen oude militaire groepsschuilplaatsen.
Deze groepsschuilplaatsen hebben niet alleen een cultuurhistorische en landschappelijke waarde maar ook een belangrijke ecologische waarde.
Ze zijn namelijk een geliefde voortplantings- en overwinteringslocatie voor vleermuizen.
In Nederland komen 19 soorten voor, waarvan er 7 zo zeldzaam zijn dat je ze haast niet tegenkomt.
Rond de Nieuwe Hollandse Waterlinie komen 9 soorten vleermuizen voor.

De Zoogdiervereniging en Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben, met steun van het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie, de handen ineen geslagen om Stichting Liniewacht op te zetten. De Stichting Liniewacht onderhoudt en monitort de groepsschuilplaatsen en het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Liniewachter Wiegert Steen vertelt ons alles over vleermuizen en hun verblijfplaatsen op:

DINSDAGAVOND 21 februari 2017, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

Nut Bridgedrive 2017

Gaat niet door!!!!!

De Krim - parel aan de Zwarte Zee

In deze lezing horen we meer over de geschiedenis van het schiereiland De Krim aan de Zwarte Zee.
In de 8 e eeuw v.Chr. vielen de Scythen, een nomadisch steppenvolk, de gebieden ten noorden en oosten van de Zwarte Zee binnen.
Rond 1000 jaar v.Chr. kwamen hier verschillenden volkeren samen.
Het werd een gebied met een enorme culturele diversiteit.

In 1783 veroverde Grigori Potjomkin voor Catharina de Grote de Krim.
Catherina de Grote nam de Krim en het gevestigde protector­schap over Georgië van de Turken over en gaf Rusland daarmee toegang tot de Zwarte Zeekust van twee zijden. In 1787 reisde de 58 jaar oude keizerin van St Petersburg naar Krim, met een gevolg van 2.300 mensen. 12.000 Tartarenruiters in ceremonieel pak kwamen haar tegemoet en escorteerden haar naar het Paleis van de Khan in Bakhchisarai. Zij was hier om aan te geven dat de Krim nu deel van het geweldige Russische rijk was.

Na de Russische annexatie van de Krim in 1783 bleven Rusland en Turkije om het schiereiland strijden. Het beruchtste conflict was de Krimoorlog (1853-1856), waarbij Turkije steun kreeg van onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië.
Rusland verloor de oorlog: het moest instemmen met een neutralisatie van de Zwarte Zee, maar behield wel de Krim.

Onder Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov werd de Krim in 1954 onderdeel van de Oekraïne, destijds een Sovjetrepubliek.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd Oekraïne een onafhankelijke staat.

De lezing wordt gegeven door een oude bekende van ons, Tatjana Polman-Gorlova. Zij is geboren Russische en we zijn benieuwd hoe dat doorklinkt in haar verhaal over de boeiende geschiedenis van het schiereiland De Krim aan de Zwarte Zee.

MAANDAGAVOND 6 maart 2017, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

200 jaar geschiedenis van de binnenvaart in Nederland

Ruud Filarski was binnen Rijkswaterstaat jarenlang verantwoordelijk voor het onderzoekswerk dat ten behoeve van de binnenvaart en het goederenvervoer werd verricht. Later heeft hij zich ontwikkeld tot een prominent vervoershistoricus, die inmiddels een aantal bekende standaardwerken op zijn naam heeft staan. Hij deed onderzoek naar de ontwikkeling van de binnenvaart tussen 1800 en 2014 en schreef er een prachtig boek over: “Tegen de stroom in.”

De lezing zal vooral gaan over de veranderende sociale positie van de schipper en zijn gezin.
Onderwerpen als de ontwikkeling van de vloot en de technologische vernieuwing, de aard en omvang van het vervoer, de concurrentie tussen de vervoermiddelen, de strijd tussen bevrachters, reders, verladers en schippers en de rol van de overheid bij de organisatie van de vervoersmarkt komen dan, voor zover die het leven van de schipper en zijn gezin hebben beïnvloed, vanzelf ook aan de orde.

Zeer aan te bevelen voor mensen die uit een schippersfamilie komen, maar ook buitengewoon interessant voor mensen die dat niet doen.

DINSDAGAVOND 14 maart 2017, 20.00 uur, in “De Pluk”, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen.

terug naar boven

Boekenweek 2017

De 82ste editie van de Boekenweek (25 maart-2 april) heeft als motto Verboden vruchten.
Libris Literatuurprijswinnares Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay en Herman Koch zal het Boekenweekgeschenk gaan schrijven.

In overleg met de Bibliotheek zullen wij ook dit jaar op nog nader te bepalen wijze weer aandacht schenken aan de Boekenweek.

We houden u via het Nut Nieuws op de hoogte!

MAART 2017

terug naar boven

Opera Don Giovanni

Is wreken een sterk of een zwak werkwoord? In alle opzichten sterk, bewijst Mozarts opera Don Giovanni.
Wie het moet bezuren is rokkenjager Don Giovanni.
Maar eerst volgt hij blind zijn lust.
Zijn poging om Donna Anna te verleiden mondt uit in een duel met haar vader, de Commendatore. De goede man moet het met de dood bekopen.
Donna Anna laat haar verloofde wraak zweren. Hartenbreker Don Giovanni vlindert al verder.
Zijn oog valt op het boerenmeisje Zerlina. Zij heeft echter een jaloerse man en op de vlucht voor hem vlucht Don Giovanni het kerkhof op.
Levend? Nog wel tot hij het standbeeld van de Commendatore tegenkomt, de vader van Donna Anna.
Haar besmeurde eer zal worden gewroken.

Italiaans gezongen en Nederlands boventiteld. U bent tevens uit­ge­no­digd voor de inleiding om 18.45 uur door Erik Jan Bakker.

4 april 2017, vertrek 18.00 uur per bus van Krol Reizen vanaf de Kostverlorenkade Geldermalsen.
De prijs is maximaal € 65,00 bij minimaal 15 deelnemers, dus geef u zo spoedig mogelijk op bij: Ineke Siewertsen, tel. 0345-572279.

DINSDAGAVOND 4 april 2017, Theater aan de Parade, Den Bosch.

terug naar boven

Zonnewijzers - schaduw van de tijd

De meeste mensen kennen zonnewijzers als - al of niet roestige - tuinornamenten. In Geldermalsen weten velen inmiddels beter. Zeker nu de Stichting Zonnewijzerroute Geldermalsen al enige tijd aan de weg timmert en inmiddels in vijf dorpen in de ge­meen­te zonnewijzers heeft gerealiseerd. Frans Maes uit Nijmegen, bestuurslid van de Nederlandse Zon­newijzerkring en adviseur van de Stichting Zonne­wijzerroute Geldermalsen, gaat in zijn voor­dracht in op de werking, geschiedenis en toekomst van dit bijzondere instrument.

Dinsdagavond 11 april 2017.

terug naar boven

Dordrecht, bezoek Onderwijsmuseum en stadswandeling

In april maken we een excursie naar Dordrecht met een bezoek aan het nieuwe Onderwijsmuseum. Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 350.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie ter wereld.
In een levendige en veelzijdige tentoonstelling laat het museum de vele aspecten van het onderwijs en de invloed ervan op jeugdcultuur zien.
Aan de hand van persoonlijke verhalen en actuele gebeurtenissen kunt u de ontwikkeling van onderwijs (geschiedenis) in het heden, verleden en toekomst ervaren. Het museum bezit een mooie collectie boeken over het Nut van het Algemeen.

Na de koffie in het museumrestaurant starten we ons bezoek met een rondleiding.

Het Onderwijsmuseum beschikt over een prachtige locatie: het zorgvuldig gerestaureerde gebouw “De Holland” uit 1939 in Dordrecht.
De Holland is een van de karakteristieke gebouwen die de eigenzinnige architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) heeft ontworpen.
Een bijzonder museumgebouw vlakbij het station.

’s Middags staat er een wandeling door de binnenstad van Dordrecht op het programma.
Enthousiaste vrijwilligers van Gilde Dordrecht leiden ons langs mooie plekjes en interessante gebouwen.
Dordrecht is een stad met een rijke historie. De Nederlandse staat en taal vinden er hun bakermat. De oudste stad van Holland ligt aan een knooppunt van waterwegen.

Natuurlijk maken we een stop voor een lunch of koffie aan de oevers van de rivier.

Nadere informatie volgt in het Nut Nieuws.

APRIL 2017.

terug naar boven